Vanoers.nlBelastingadviesUpdate over rechtsherstel box 3

Update over rechtsherstel box 3 

Update over rechtsherstel box 3

In ons artikel van 6 juni 2024 informeerde wij u over de uitspraak van de Hoge Raad over de houdbaarheid van de Wet Rechtsherstel box 3 en de overbruggingswet box 3. Hierin bepaalde de Hoge Raad dat beide wetten nog steeds discriminerend zijn en dat er rechtsherstel geboden dient te worden indien het werkelijke rendement lager is dan het zogeheten forfaitaire rendement.

Brief van Staatssecretaris

Vlak na deze arresten gaf de Staatssecretaris aan de arresten te gaan bestuderen en binnen acht weken met een eerste reactie te komen. Afgelopen donderdag 18 juli is er vanuit de Staatssecretaris een brief gepubliceerd met een analyse van de arresten en meer duidelijkheid over het proces van het rechtsherstel.

Het standpunt blijft dat individuele belastingplichtigen in principe voorlopig geen actie hoeven te ondernemen. Dit is anders indien u een definitieve aanslag met box 3 vermogen ontvangt, dan dient u mogelijk bezwaar in te dienen. Voor onze klanten doen wij dit standaard indien er een definitieve aanslag met box 3 vermogen wordt opgelegd.

Informatiebrief Belastingdienst

In de brief staat verder dat belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor rechtsherstel vanaf half oktober 2024 een informatiebrief ontvangen van de Belastingdienst. Het formulier waarmee belastingplichtigen hun werkelijke rendement kunnen opgeven komt naar verwachting in juni 2025. De eerste definitieve aanslagen voor de jaren 2021-2024 zullen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2025 opgelegd gaan worden.

Indien de aanslag wordt verminderd omdat uit het formulier opgaaf werkelijk rendement blijkt dat het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement, dan vergoedt de Belastingdienst in beginsel geen belastingrente.

Wij houden de ontwikkelingen goed in de gaten.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. Neem contact op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
Manager bureau vaktechniek fiscaal
  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!