Vanoers.nlBelastingadviesVerhuur onzelfstandige werkruimtes in de woning van de dga

Verhuur onzelfstandige werkruimtes in de woning van de dga 

Verhuur onzelfstandige werkruimtes in de woning van de dga

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt onlangs in twee verschillende zaken over de btw-gevolgen van de verhuur van onzelfstandige werkruimtes door een dga aan zijn bv.

De casus

Een dga heeft alle aandelen in een holding. Deze holding houdt (middellijk) aandelen in een aantal werkmaatschappijen. De dga verhuurt enkele onzelfstandige ruimtes in zijn woning aan de holding. De dga gebruikt de ter beschikking gestelde ruimtes voor de uitoefening van de dienstbetrekking bij de holding. De huur is in de aangifte loonheffingen opgenomen. De vraag is of de dga ter zake van de terbeschikkingstelling van de ruimtes kwalificeert als btw-ondernemer. Dit is van belang omdat de dga dan mogelijk btw-aftrek kan claimen ter zake van de bouwkosten van zijn nieuwbouwwoning.

Oordeel rechtbank 29 mei 2024

In deze casus constateert de rechtbank dat de dga de ruimtes al meer dan 12 jaar ononderbroken ter beschikking stelt aan de bv als kantoor en werkkamer voor haar directeur. In ruil voor die terbeschikkingstelling ontvangt de dga een vergoeding. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat de ruimtes worden gebruikt om er duurzaam opbrengst uit te krijgen. De verhuur is een economische activiteit. De dga kwalificeert dus als btw-ondernemer.

Oordeel rechtbank 12 juni 2024

In deze casus oordeelt de rechtbank dat de terbeschikkingstelling van de ruimtes worden beheerst door de arbeidsrelatie tussen de dga en de holding. De dga kwalificeert daarom niet als btw-ondernemer. Hieraan doet niet af dat de dga en de holding een zakelijke huurovereenkomst hebben gesloten.

 

Deze twee uitspraken van de rechtbank zijn niet in lijn met elkaar. Dat is best opvallend, aangezien deze uitspraken kort na elkaar zijn gedaan, door dezelfde rechtbank. In beide zaken is hoger beroep ingesteld. Het is nu aan Hof Den Bosch om duidelijkheid te scheppen over dit vraagstuk.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!