Btw-behandeling vouchers
De Tweede Kamer heeft op 15 februari 2018 ingestemd met het wetsvoorstel tot implementatie van de Europese regels voor de btw-behandeling van vouchers. Het wetsvoorstel moet per 1 januari 2019 in werking treden. Een dergelijk wetsvoorstel is nodig om de btw-behandeling van vouchers te uniformeren. Om die wijze kan onbedoelde dubbele heffing (bij aanschaf voucher en bij inwisseling voucher) of onterechte niet-heffing in grensoverschrijdende situaties worden voorkomen.
Een voucher is een instrument dat moet worden aanvaard als gehele of gedeeltelijke tegenprestatie voor een goederenlevering of dienst. De identiteit van de potentiële leveranciers en dienstverrichters moet op de voucher staan of in de bijbehorende documentatie. Dat geldt ook voor de voorwaarden van gebruik van de voucher. Betaalinstrumenten (btw-vrijgesteld) en kortingskaarten vallen niet onder het begrip voucher. Cadeaubonnen kunnen na de wetswijziging wel onder het begrip voucher vallen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een voucher voor enkelvoudig gebruik, ook wel een single purpose voucher (SPV) en een voucher voor meervoudig gebruik, ook wel een multi purpose voucher (MPV).
Singel purpose voucher (SPV)
Van een SPV is sprake als bij uitgifte van de voucher de btw-behandeling al bekend is, dat wil zeggen de plaats van levering of dienst en het verschuldigde btw-bedrag. Een voorbeeld van een SPV is een voucher die recht geeft op toegang tot een popconcert in Nederland; belast in Nederland tegen het verlaagde tarief.
De uitgifte en/of overdracht van een SPV wordt aangemerkt als een levering of een dienst. Derhalve is op dat moment btw verschuldigd hetgeen impliceert dat bij inwisseling van de voucher geen btw meer is verschuldigd.
Indien een SPV niet wordt ingeleverd bestaat er geen recht op teruggaaf van de reeds afgedragen btw.
Multi purpose voucher (MPV)
Indien een voucher niet aan te merken is als een SPV dan is sprake van een MPV. Bij uitgifte en/of overdracht van de MPV is geen btw verschuldigd. Op het moment dat de voucher wordt ingewisseld is wel btw verschuldigd.
Op het moment dat de voucher niet wordt ingewisseld is geen btw verschuldigd. Hierdoor is het in de praktijk aantrekkelijk voor ondernemers om hun voucher te laten kwalificeren als een MPV.
Zowel bij de SPV als de MPV is de maatstaf van heffing in beginsel het bedrag dat de consument heeft betaald verminderd met de in dat bedrag begrepen btw.
Wij verwachten dat deze nieuwe wetgeving tot de nodige discussies over interpretatie van bepaalde begrippen zal leiden. Wanneer is iets bijvoorbeeld een betaalinstrument maar geen voucher?
Vraagt u zich af of dit wetsvoorstel invloed kan hebben op uw situatie of heeft u andere vragen over de wijziging van de btw-behandeling van vouchers, neem dan contact op met een van onze btw-adviseurs.