Cash and debt free-waarde is een term die voor veel verwarring zorgt. Wanneer u een bedrijf wilt aankopen of juist verkopen, komt u in een doolhof van zulk soort jargon terecht. Waar ingewikkelde trajecten starten, begint vaak ook de interessant klinkende taal. Enterprise value, equity value, equity bridge: help! Maar laten we beginnen bij cash and debt free-waarde. Wat is het nou precies en wat moet u ermee?
Wat brengt het huis op?
Om het wat tastbaarder te maken, gebruiken we meestal de vergelijking met de aanschaf van een huis. Stel: u gaat een huis verkopen. De verkoopprijs is 600.000 euro maar op zolder staat nog een kluis met daarin 100.000 euro aan contant geld. U besluit dat die 100.000 euro onderdeel uitmaakt van de overdracht. Er zit nog een hypotheek op het huis van 300.000 euro. Hoeveel is dan de overwaarde? Precies, 400.000 euro. En stelt u zich voor dat alle kozijnen rot zijn en het dak niet geïsoleerd is, waarvoor u de herstelkosten van 50.000 euro nog moet betalen. Dan blijft er ineens 350.000 euro over. Dit is in een notendop en sterk versimpeld wat de cash and debt free-waarde inhoudt: wat brengt het u onderaan de streep op.
‘Geoormerkt als’
Klinkt niet heel ingewikkeld, maar toch misrekenen ondernemers zich nog wel eens. Want wat ‘cash’ en wat ‘debt’ is, is niet zo glashelder als het lijkt. ‘Cash-like’ en ‘debt-like’ dekken de lading beter. Een schuld kan een schuld aan de bank zijn, maar ook een item dat is geoormerkt als schuld, zoals een winstdelingsregeling met het personeel. En een overschot aan liquide middelen kan lijken op ‘cash’, maar kan net zo goed het gevolg zijn van een tekort aan werkkapitaal. Bijvoorbeeld doordat debiteuren versneld hebben betaald en/of de betaling aan crediteuren is uitgesteld.
Om dat laatste te ondervangen, wordt vaak afgesproken dat een onderneming wordt opgeleverd met een normaal niveau werkkapitaal. Wat dat normale niveau precies is, wordt doorgaans berekend als het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden. Als blijkt dat de onderneming een lager niveau werkkapitaal heeft dan dit gemiddelde, is dit een debt-like item.
Haarscherp beeld
Om te voorkomen dat uw ‘onderaan de streep’ uiteindelijk anders is dan u op voorhand had verwacht, bespreken we dit cash and debt free-concept bij Van Oers al aan het begin van een fusie- of overnametraject. Nog voordat we het boekenonderzoek uitvoeren of dit wordt uitgevoerd door de kopende partij, gooien we het eens op.
Wat kan er dan tijdens het boekenonderzoek nog boven water komen? Stelt u zich voor dat een verkoper geen grenzen stelt aan het opbouwen van verlofuren. De koper zal voor het overschot een correctie eisen, omdat de opbouw van de verlofuren hem of haar niets heeft opgeleverd.
Vol overgave voor de deal die u verdient
Natuurlijk is een perfect berekende cash and debt free-waarde niet het enige dat telt bij een overname. Want uw persoonlijke belangen wegen minstens net zo zwaar. Daarom kijken onze fusie- en overnamespecialisten verder dan de getallen. Zij gaan de klok rond voor de deal van uw leven en zijn benieuwd hoe die er volgens u uit zou zien.