Vanoers.nlCorporate FinanceEen dag uit het leven van een overnameadviseur

Een dag uit het leven van een overnameadviseur 

Een dag uit het leven van een overnameadviseur

Adviseur Corporate finance, overnameadviseur, het zijn mooie termen, maar ze blijven voor de buitenwereld betrekkelijk vaag. Welke werkzaamheden komen er kijken bij deze beroepsgroep?

Wat doet een overnameadviseur?

Bij Van Oers Corporate Finance houden wij ons bezig met diverse opdrachten voor onze klanten. Zo voeren wij bedrijfswaarderingen uit en ondersteunen we bij financieringsaanvragen. Het grootste deel van onze tijd besteden wij echter aan het begeleiden van aan- en verkoopprocessen van ondernemingen. Naast dat we ‘goed zijn met cijfers’ komen hier diverse soft skills aan te pas. Een bedrijfsverkoop is een uitgebreid en emotioneel proces. Verkopende ondernemers hebben vaak jarenlang aan een onderneming gebouwd. Het vormt een groot onderdeel van hun leven en identiteit, waarvan niet iedereen even makkelijk afstand neemt.  Anderzijds kunnen aankoopprocessen forse investeringen zijn, waarbij  emotie en ratio vaak door elkaar lopen. Als overnameadviseur staan we centraal in deze processen en is onze voornaamste taak om alles in goede banen te leiden.

Een overnameproces is een vertrouwelijk proces waar meestal alleen de ondernemer/eigenaar van op de hoogte is. Hierdoor is in beginsel vaak  de ondernemer/eigenaar één van de weinige aanspreekpunten binnen de onderneming voor het overnameproces. Hierdoor wordt het overnameproces door de ondernemer vaak als zeer intensief ervaren. Het is dus van belang dat we zorgvuldig, ontzorgend en discreet handelen. Het betekent ook dat er nauw wordt samenwerkt en een band wordt opgebouwd met de klant. In de praktijk worden dan ook samen de tegenslagen verwerkt en vieren we gezamenlijk de successen.

Het begeleiden van het verkoopproces

Als voorbeeld nemen we het verkoopproces. Het begeleiden van een ondernemer vanaf zijn/haar eerste overweging om te verkopen tot aan het heffen van het glas champagne als de deal is afgerond. Om een onderneming te begeleiden bij de verkoop, is het belangrijk dat we deze door en door leren kennen. In een korte tijd wordt de industrie eigen gemaakt en leren wij alles over de activiteiten en de processen van de onderneming. We identificeren de sterke punten en de risico’s en schakelen vervolgens snel met de klant.

Memorandum

De informatie die wij hierin opvragen en verzamelen, verwerken wij in een memorandum. Dit is een feitelijk stuk, waarin alle relevante informatie voor een mogelijke koper is samengebracht. Wanneer de mogelijke kopers in kaart zijn gebracht wordt er contact opgenomen. Bij interesse wordt vervolgens het memorandum gedeeld en, bij voldoende aanknopingspunten, een kennismaking georganiseerd.

Onderhandeling en strategiebepaling

Wanneer een mogelijke koper echt geïnteresseerd is zal deze een bieding uitbrengen. Hierin staan niet alleen de koopsom, maar ook de overige voorwaarden vermeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol en betrokkenheid van de verkopende ondernemer na de transactie. Bij de onderhandelingen wordt samen met de ondernemer een strategie bepaald. Vervolgens stapt de overnameadviseur naar voren om de onderhandeling te voeren, hierbij vormen wij een buffer tussen de kopende en verkopende partij. In deze fase wordt er ook een advocaat ingeschakeld voor de juridische punten uit de bieding. De overnameadviseur brengt deze op de hoogte van het proces tot dan toe. Vervolgens vorm we gezamenlijk een team in het vervolg van het proces.

Due diligence

Bij overeenstemming over de bieding start de koper een boekenonderzoek. Tijdens dit proces moet de verkopende ondernemer, samen met zijn accountant en fiscalist veel informatie aanleveren. De overnameadviseur coördineert dit proces en fungeert als filter van redelijkheid op de informatieverzoeken. Ook houden we bij wat er gedeeld wordt en voeren we op de achtergrond zelf analyses uit, zodat wij enerzijds zelf voorbereid zijn op eventuele vervolg onderhandelingen, maar ook de klant hier op voor kunnen bereiden.

Afronding

Gedurende het boekenonderzoek starten de juristen met de transactiedocumentatie. Hierin wordt van een overnameadviseur verwacht dat hij/zij meekijkt en met name meedenkt over de commerciële en financiële punten die worden opgenomen. Dit gaat vaak gepaard met een laatste ronde aan onderhandelingen, waarbij ook mogelijke bevindingen uit het boekenonderzoek worden verwerkt.

Wanneer er overeenstemming is bereikt en alles is afgerond wordt de champagne uit de kast gehaald en de geslaagde transactie met alle betrokkenen gevierd.

 


Werken bij Van Oers Corporate Finance

Als startend adviseur bij Van Oers Corporate Finance word je direct betrokken bij nieuwe projecten. Vanaf het eerst mogelijke moment word je bij de klant aan tafel gezet en mag je aan de slag. Je bouwt een portfolio op met verschillende trajecten. Deze lopen tegelijkertijd en afhankelijk van de fases waarin jouw projecten zich bevinden, variëren ook je werkzaamheden. Dagen gevuld met financiële en strategische analyses worden afgewisseld met dagen vol klantbesprekingen en alles daartussenin. Er wordt gewerkt in teams van twee of drie adviseurs per project, zo wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin je een steile leercurve ‘on the job’ realiseert. Het klinkt cliché, maar je bepaalt zelf hoe hard je hierin groeit. Er is veel ruimte om initiatief te nemen en snel verschillende taken binnen een project naar je toe te trekken. Zo kun je je door ontwikkelen tot je het volledige traject in de vingers hebt.

Als overnameadviseur zijn je werkzaamheden divers, je krijgt een kijkje in de keuken van verschillende ondernemingen binnen verschillende sectoren en krijgt te maken met een grote diversiteit aan persoonlijkheden. Je brengt je advies direct uit aan degene die de beslissingen maakt binnen een onderneming. Naast een sterk analytisch vermogen wordt er dus verwacht dat een overnameadviseur stevig in zijn/haar schoenen staat. Een goede adviseur staat immers altijd achter zijn/haar advies, ook als dit niet is wat de klant wil horen.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze openstaande vacatures!


 

Alexander den Boer
Alexander den Boer
Directeur Corporate Finance
Contact
  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek