Terugblik op 2022
Terug naar 2022. Het jaar schoot uit de startblokken, maar sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de verdere stijging van de inflatie daalde het algehele vertrouwen in de economie. Desalniettemin lijkt aan het einde van 2022 een klein herstel zichtbaar. Het consumentenvertrouwen begint volgens het CBS namelijk vanaf november weer langzaam te stijgen. Nederlanders zijn met name positiever over het vooruitzicht van de economie in de komende twaalf maanden. Daarnaast begint onze koopbereidheid zijn weg omhoog te vinden en stijgt het producentenvertrouwen.
De inflatie in Nederland bedroeg 9,6% (CBS) in december 2022. Als gevolg van de hoge inflatie en lage koopkracht, is het aantal overnames in 2022 niet verder gestegen ten opzichte van 2021. Daarnaast is er ondanks het huidige sentiment sprake van krapte op de arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2022 was het werkloosheidspercentage circa 3,7% (CBS). De ABN AMRO verwacht dat de arbeidsmarkt de komende jaren krap blijft aangezien naar verwachting de vraag groter blijft dan het aanbod. Indien het werven van arbeidskrachten uitdagend is voor ondernemers, kan een overname uitkomst bieden om het personeelsbestand te vergroten.
De economische vooruitblik
Economisch gezien was 2022 een jaar van volatiliteit en schokken. Schokken zijn grote onverwachte gebeurtenissen die de economie op een acute en harde manier raken. Het begon met de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis, de toenemende inflatie en renteverhogingen. Dit leidt tot hogere kredietkosten waardoor investeerders minder snel geneigd zijn om een financiering aan te trekken aangezien de kosten toenemen en hierdoor het rendement afneemt. Naar verwachting zullen derhalve de bedrijfsinvesteringen dalen en de exporten minder hard stijgen in 2023, aldus het FD.
In 2023 ligt een recessie op de loer. Naar verwachting zal 2023 voor veel ondernemers een uitdagend jaar worden. De geschatte bbp-groei voor 2023 loopt uiteen van 0,4% (ING) tot 0,9% (Centraal Planbureau). Desalniettemin blijft het erg lastig om de toekomst te voorspellen, zeker in deze onzekere tijden. De Nederlandse economie zal hoogstwaarschijnlijk getroffen worden door de terugval van de reële inkomens als gevolg van de hoge inflatie en de stijgende rente. Naar verwachting zal de inflatie aan het eind van het 2023 aanzienlijk dalen (ABN AMRO). Centrale banken kunnen hierdoor de rente verlagen, wat mogelijk resulteert in additionele investeringen. Met dit in gedachten zou er in 2023 een bescheiden herstel ingezet kunnen worden op weg naar 2024.
De M&A markt in 2023
Wat is de verwachting omtrent fusies en overnames? Ondanks de economische uitdagende tijd betekent dit niet dat er geen M&A-activiteiten meer zullen zijn. Zo hebben bijvoorbeeld investeringsmaatschappijen momenteel kapitaal dat moet renderen middels overnames. Daarentegen is het voor deze maatschappijen lastig om (tegen gunstige voorwaarden) financiering op te halen. Dit kan derhalve resulteren in lagere biedingen en daardoor een minder actieve overnamemarkt aangezien de verwachtingswaarde in bepaalde gevallen onverminderd hoog is.
Daarnaast is het van belang in welke sector een bedrijf opereert. Ons inziens blijven overnames met name aantrekkelijk in de gezondheidszorg, energiesector, IT-sector en in de logistieke wereld. Daarnaast blijven overnames in trek indien thema’s zoals cybersecurity, digitalisering en verduurzaming een rol spelen.
Conclusie
Ondanks de onzekerheden zijn er ook kansen. Er is veel kapitaal beschikbaar en derhalve verwachten wij dat er nog steeds veel activiteit zal zijn op de M&A-markt. De overnamemarkt is wellicht gestagneerd in 2022, maar zowel ondernemers als investeerders blijven ambitieus om vervolgstappen te zetten in 2023. Er zijn genoeg ingrediënten om er een succesvol jaar van te maken. Op naar een mooi en sprankelend 2023!