Vanoers.nlCorporate FinanceEen Management Buy Out (MBO)

Een Management Buy Out (MBO), een mooie optie voor zowel management als verkoper 

Pion omstoten

Van een Management Buy Out (MBO) is sprake wanneer een bedrijf geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen door het zittende management of andere sleutelfiguren binnen de onderneming. Voor de huidige DGA kan het management een interessante en mooie koper zijn.

Vaak is het namelijk zo dat het management heel bepalend is geweest in de groei en ontwikkeling van de onderneming. De huidige eigenaar kan het als een mooie kans en gelegenheid zien om de onderneming over te kunnen dragen aan de sleutelpersonen die mede verantwoordelijk zijn geweest voor het succes van de onderneming. Voor het management is het natuurlijk een unieke en mooie kans om hun ondernemersdroom te kunnen verwezenlijken. Het voelt daarnaast als een mooie eer en beloning voor het gezamenlijk gerealiseerde succes.

 

Continuïteit en stabiliteit

Een Management Buy Out is niet alleen een mooie kans voor verkoper en het management maar het leidt ook tot stabiliteit en het draagt continuïteit uit. Leveranciers en klanten zijn al bekend met het management en doen vaak al jaren zaken met het managementteam. Daarbij is het risico klein dat sleutelfiguren de onderneming zullen verlaten. Bij een verkoop aan derden bestaat altijd het risico op een zogeheten ‘management walk-out’.

Een ander voordeel van een Management Buy Out is dat deze vorm van overname een bepaalde rust geeft binnen de organisatie. Het management kent immers de onderneming, de bedrijfscultuur en de markt als geen ander. Na de overname verandert er intern doorgaans niet veel.

 

Voldoende eigen middelen?

Wij merken dat een verkopende DGA niet direct aan een management buy-out denkt omdat getwijfeld wordt aan de financierbaarheid. Het managementteam beschikt veelal over beperkte eigen middelen. Echter zien wij in toenemende mate dat managementteams optrekken met participatiemaatschappijen, welke naast kapitaal ook hun kennis en netwerk inbrengen. Daarnaast zijn in de huidige markt banken ook bereid om een Management Buy Out te financieren doordat het management bekend is met de onderneming. En doordat er relatief weinig verandert bij de onderneming kunnen de risico’s goed kunnen worden ingeschat.

Is er toch sprake van een financierings-gat? Dan wordt vaak een beperkt gedeelte van de koopsom door de verkopende DGA omgezet in een achtergestelde lening. De verkoper is hier doorgaans toe bereid doordat er door de jarenlange samenwerking een goede vertrouwensband is ontstaan tussen de verkoper en het management. Deze vertrouwensband geeft de verkoper meer zekerheid ten opzichte van de situatie waarbij het bedrijf verkocht wordt aan een derde die bijvoorbeeld een gedeelte van de koopsom achterstelt in de vorm van een earn-out. Daarnaast ziet de verkopende DGA met de huidige rentestanden in toenemende mate deze achtergestelde lening als een interessante en relatief veilige investering.

 

De hoogste prijs of gunstige overige voorwaarden?

Bij de verkoop aan een strategische partij wordt doorgaans een hogere prijs gerealiseerd. Het management is immers doorgaans niet in staat om synergie te realiseren. Het is bij de verkoop van een onderneming echter van belang om niet alleen de focus te leggen op de prijs, maar ook zeker op de overige voorwaarden. Bij een Management Buy Out kunnen door de verkoper over het algemeen gunstige(re) voorwaarden bedongen worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan beperktere garanties die door de verkoper zouden kunnen worden afgegeven aan het managementteam (met uitzondering van fiscale garanties); het management is immers van de meeste risico’s op de hoogte. En ook hier speelt vertrouwen een grote rol.

Een Management Buy Out zou daarom voor zowel de DGA als het zittende management een mooie kans kunnen bieden om een transactie te realiseren met twee ‘winnaars’: de DGA heeft zijn gewenste ‘exit’ waarbij hij met een gerust hart de onderneming overdraagt en het management kan zijn ‘droom’ realiseren door op te schuiven van managen naar ondernemen.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialist.

  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alexander den Boer
Alexander den Boer | Directeur Corporate Finance
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek