Arbeidskrachten
Indien je als organisatie werkzaamheden laat verrichten door arbeidskrachten die een dienstbetrekking hebben met een andere werkgever, dan kan je als organisatie soms toch aansprakelijk gesteld worden voor de loonheffingen van deze arbeidskrachten. Dat heet inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid.
Inlenersaansprakelijkheid
Inlenersaansprakelijkheid is aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw die de uitlener (bijvoorbeeld een uitzendbureau) niet betaalt.
Als u personeel inleent, kan de Belastingdienst u daarvoor aansprakelijk stellen.
Ketenaansprakelijkheid
De ketenaansprakelijkheid is aansprakelijkheid voor loonheffingen die een onderaannemer niet betaalt. De regeling maakt elke schakel van de ketenaansprakelijk voor alle volgende schakels. Van ketenaansprakelijkheid is veel sneller sprake dan organisaties vaak verwachten. Zo kan je in voorkomende gevallen bijvoorbeeld ook aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen van het schoonmaakbedrijf dat je inhuurt. Dit is in eerdere rechtspraak onder andere gebeurd bij horeca- en fastfood-ondernemingen.
Risico verkleinen
Om het risico van aansprakelijkstelling te verkleinen kunt u onder andere gebruik maken van G-rekeningen. Heeft u al voldoende maatregelen getroffen om deze risico’s te beheersen? Wij ondersteunen u er desgewenst graag bij.
Meer weten?
Mocht u vragen hebben over dit artikel, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon voor de loonadministratie, of met Angela Veraart, onze adviseur loonheffingen. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!