Oorspronkelijke regelgeving
Vanaf 1 juli 2022 gaat de fiscale behandeling van thuiswerkdagen voor grensarbeiders uit België en Duitsland terug naar de oorspronkelijk regelgeving. Normaliter heft het land waar werknemers werken (werkland) de loonbelasting via de aangifte loonheffingen. Het woonland van een medewerker mag enkel belasting heffen indien er aan alle drie de voorwaarden van de 183-dagenregeling wordt voldaan:
- De medewerker mag niet werken in een vaste inrichting, oftewel een bedrijfsruimte die beschikt over voldoende faciliteiten om als een zelfstandige onderneming te kunnen functioneren.
- De medewerker verblijft (binnen een bepaalde periode) niet langer dan 183 dagen in het werkland. Die bepaalde periode kan, afhankelijk van het belastingverdrag, een kalenderjaar, aaneengesloten periode van 12 maanden of een belastingjaar zijn.
- De medewerker wordt betaald door of namens een werkgever die niet is gevestigd in het werkland.
Eerder schreef collega Stefan Lucas hier een artikel over, dat kunt u hier nalezen.
Wilt u hierover meer weten?
Een optimale verdeling van thuiswerkdagen kan in veel gevallen ongewenste gevolgen voorkomen (bijvoorbeeld een dubbele c.q. schaduw loonadministratie) of zelfs voordeel opleveren. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze adviseurs. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!