Vanoers.nlHR SolutionsWaarom het functioneringsgesprek essentieel is voor de ontwikkeling van uw werknemers

Waarom het functioneringsgesprek essentieel is voor de ontwikkeling van uw werknemers 

Waarom het functioneringsgesprek essentieel is voor de ontwikkeling van uw werknemers

Binnen uw organisatie is het fijn als er gemotiveerde werknemers werken die hun werk goed uitvoeren en zich verder willen ontwikkelen. Naast een goede werksfeer kent dit vele andere voordelen, het periodiek voeren van functionerings- en ontwikkelgesprekken kan hieraan bijdragen.

Wat is een functionerings- en ontwikkelgesprek?

Het functionerings- en ontwikkelgesprek is onderdeel van de jaarlijkse gesprekkencyclus. Dit gesprek kent verschillende namen zoals evaluatiegesprek, voortgangsgesprek, feedback gesprek, reflectiegesprek, enz. Het is een gesprek tussen de leidinggevende en de werknemer waarin de prestaties van de werknemer worden besproken. Ook staat u stil bij hoe het met de werknemer gaat en of de werknemer het werk nog leuk vindt. Daarnaast wordt gesproken over de ontwikkeling van de werknemer, waar deze naartoe wil groeien, welke competenties daarvoor nodig zijn, enz.

Een functioneringsgesprek gaat uit van tweerichtingsverkeer. Dat houdt in dat de leidinggevende en de werknemer in dit gesprek gelijkwaardig zijn aan elkaar en beide voor inbreng zorgen. Zorg er dus voor dat de werknemer vooraf weet wanneer het gesprek plaatsvindt zodat deze zich hierop kan voorbereiden. Om het gesprek voor te bereiden kunnen zowel de leidinggevende als de werknemer gebruik maken van een format. Een format kan helpen om het doel van het gesprek en de inhoud van het gesprek vooraf helder te hebben en om vervolgafspraken vast te leggen.  

Competenties als leidraad voor een functioneringsgesprek

Competenties geven u handvatten voor de functionerings- en ontwikkelgesprekken. In het functieprofiel van de werknemer is aangegeven welke competenties bij de functie horen. Door te bespreken welke competenties de werknemer al goed beheerst en welke competenties nog aandacht behoeven, kunnen er acties vastgelegd worden die nodig zijn om de werknemer te laten groeien. Wanneer een werknemer bij u aangeeft graag te willen doorgroeien naar een hogere functie, pakt u dus de competenties van de gewenste functie erbij en kan dit als leidraad fungeren voor het persoonlijk ontwikkelplan. Neem competenties dus mee in het format dat u gebruikt voor het functionerings- en ontwikkelgesprek. 

Voordelen van functioneringsgesprek en ontwikkelgesprek

Uit onderzoek blijkt dat het periodiek voeren van functionerings- en ontwikkelgesprekken diverse voordelen met zich meebrengt:  

  • U verkrijgt inzicht in het functioneren van uw werknemers. 
  • U kunt gedurende het jaar (waar nodig) bijsturen op de doelen die voor de desbetreffende werknemer en/of de organisatie gesteld zijn. 
  • U krijgt input en feedback van de werknemer die voor u als werkgever van toegevoegde waarde kan zijn.  
  • Het draagt bij aan de professionele ontwikkeling en groei van de werknemer. 
  • Het draagt bij aan een band tussen leidinggevende en werknemer en zorgt voor een effectievere samenwerking. 
  • Werknemers voelen zich gewaardeerd, gehoord en betrokken bij de organisatie. Dit draagt bij aan het behouden van werknemers.

Meer informatie

Ondersteuning nodig bij het invoeren, aanpassen of voorbereiden van functionerings- en ontwikkelgesprekken binnen uw organisatie? Neem dan contact op met onze HR-specialisten. Zij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Michaela de Wilde
Michaëla de Wilde
HR-specialist
  • icon
Michaela de Wilde
Michaëla de Wilde
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Michaëla de Wilde
Michaëla de Wilde | HR-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!