Normbedrag
Als een werkgever op de werkplek (bijvoorbeeld in de kantine) maaltijden verstrekt aan werknemers wordt dat aangemerkt als een voordeel.* Voor de waardering wordt jaarlijks een normbedrag vastgesteld. Dit normbedrag is voor 2019 € 3,35 per persoon per maaltijd. Echter, als de waarde in het economisch verkeer lager is dan het normbedrag mag van de lagere waarde worden uitgegaan. Aangezien bij het vaststellen van de waarde met meerdere factoren rekening moet worden gehouden, wordt in de praktijk vaak aangesloten bij het normbedrag voor maaltijden.
Uitspraak Rechtbank
Onlangs heeft de Rechtbank Noord-Nederland een uitspraak gedaan over de waarde van verstrekte maaltijden. In deze zaak bracht de werkgever een lager bedrag in rekening dan het normbedrag. Namelijk de inkoopkosten van de gekochte producten plus een opslag. Volgens de rechter had de werkgever voldoende gemotiveerd dat de waarde in het economisch verkeer in vrijwel alle gevallen gelijk is geweest aan het in rekening gebrachte bedrag, in dat geval was het normbedrag niet van toepassing.
In algemene zin speelt bij de waardering onder meer een rol of dat de werkgever slechts een uitstalling heeft gemaakt van de ingekochte goederen en één op één doorverkoopt aan de werknemers. Of dat de werknemers van hun werkgever een service genieten, waarbij een gevarieerde lunch wordt aangeboden die bereid is. Maakt de werkgever aannemelijk dat de waarde van de maaltijd in het economisch verkeer lager is dan het normbedrag, dan mag de lagere waarde gehanteerd worden. Als de waarde van de maaltijd gelijk is aan de eigen bijdrage van de werknemer, is er geen voordeel voor de werknemer en valt er niets te belasten.
Verstrekt u ook maaltijden aan uw werknemers en hanteert u het normbedrag? Mogelijk kunt u ook een lagere waarde onderbouwen dan het normbedrag. Dit kan zorgen voor een besparing voor u als werkgever. Als u uw eigen regeling en onderbouwing wilt laten beoordelen, neem dan contact met ons op.
*Als er een zakelijke reden is voor het verstrekken van een maaltijd, bijvoorbeeld i.v.m. overwerk is het voordeel gericht vrijgesteld.