Mediation bij ziekte
Een werknemer met een arbeidsovereenkomst tot 31 mei 2019 meldt zich eind oktober 2018 ziek. In december concludeert de bedrijfsarts dat sprake is van werkgerelateerde klachten, maar dat de werknemer medisch gezien arbeidsgeschikt is. De werkgever wil mediation starten, maar de werknemer acht zich daar niet toe in staat. De werkgever wil de mediation wel een paar weken uitstellen, maar geeft tegelijkertijd aan dat als de werknemer dan nog niet meewerkt, het loon stopgezet wordt.
De werknemer vraagt een deskundigenoordeel aan en het UWV oordeelt in januari 2019 dat de werknemer niet kan werken, maar wel in staat is tot mediation en re-integratie. De werkgever vraagt de werknemer daarop per omgaande te bevestigen met de mediation aan te vangen. Als die bevestiging uitblijft, zal het loon worden stopgezet. De werknemer vraagt duidelijkheid over de inzet van de mediation, aangezien inmiddels duidelijk is dat de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. De werkgever reageert daar niet op. De werknemer, die geen loon meer ontvangt, spant een kort geding aan.
De werknemer vordert doorbetaling van loon en betwist uitdrukkelijk de re-integratieverplichtingen niet na te zijn gekomen door niet te willen meewerken aan mediation. De werkgever geeft aan dat de werknemer het advies van de bedrijfsarts niet zomaar naast zich neer kan leggen.
Geen schending re-integratieplicht
De rechter neemt in zijn overwegingen mee dat partijen eigenlijk in oktober 2018 al wisten dat de overeenkomst niet meer verlengd zou worden. De werkgever heeft zelfs aangestuurd op voortijdige beëindiging. De werknemer heeft daarom terecht gevraagd naar het doel van de mediation, aldus de rechter. Uit niets blijkt namelijk dat re-integratie het werkelijke doel van de werkgever was en dat mediation daarop gericht zou zijn. Ook uit mededelingen van de partijen kan eigenlijk niet anders geconcludeerd worden dat de mediation bedoeld was om tot voortijdige beëindiging van het contract te komen, zo oordeelt de rechter.
In deze omstandigheden levert de weigering van de werknemer om mee te werken aan mediation geen schending van de re-integratieverplichtingen op en ook geen reden voor een loonstop. De rechter voegt er aan toe dat dit eventueel anders zou zijn geweest zou als de werknemer had geweigerd om in gesprek te gaan met de werkgever over passende werkzaamheden.
Succesvol re-integreren
Mediation kan essentieel zijn voor succesvol re-integreren. Maar alleen als voor beide partijen het doel duidelijk is en de partijen er beiden achter staan. Omdat de werkgever hier een succesvolle re-integratie niet als reële optie zag, was het niet willen meewerken aan de mediation geen schending van de re-integratieplicht door de werknemer.
Uitspraak: ECLI:NL:RBMNE:2019:2009, 7 mei 2019
Meer informatie
Meer weten? Neem contact op met Suzy Buijzen of David van Nassau van onze vestiging Etten-Leur.