Vanoers.nlHR SolutionsHeeft u ook een brief ontvangen over de meldplicht gedetacheerde buitenlandse werknemers?

Heeft u ook een brief ontvangen over de meldplicht gedetacheerde buitenlandse werknemers? 

Heeft u ook een brief ontvangen over de meldplicht gedetacheerde buitenlandse werknemers?

In de week van 27 maart heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief verstuurd over de meldplicht voor gedetacheerde buitenlandse werknemers uit de EU, EER of Zwitserland. In deze brief worden Nederlandse opdrachtgevers gewezen op de meldplicht voor gedetacheerde buitenlandse werknemers. De brief is naar ruim 400.000 bedrijven gestuurd in sectoren waarvan bekend is dat er veel werknemers uit de EU, EER of Zwitserland zijn gedetacheerd.

Wat houdt de meldplicht in?

Sinds 2020 moeten buitenlandse werknemers die tijdelijk gedetacheerd zijn in Nederland verplicht worden gemeld bij de overheid. Deze meldplicht geldt voor buitenlandse werkgevers die werknemers vanuit het buitenland in Nederland laten werken. Als de buitenlandse werknemer niet op de loonlijst staat, is melden bijna altijd verplicht. Uitzonderingen op deze regeling zijn te vinden op de website van het Ministerie. Naast buitenlandse werkgevers, moeten ook buitenlandse zzp’ers een melding doen als zij in Nederland werkzaamheden verrichten. Voor deze zzp’ers geldt de meldplicht alleen als zij in bepaalde sectoren werkzaam zijn.

Hoe werkt het melden?

De Nederlandse opdrachtgever is verplicht om de buitenlandse werkgever of zzp’er over de meldplicht te informeren. De buitenlandse werkgever of zzp’er doet vervolgens een melding via het meldloket. De Nederlandse opdrachtgever krijgt een bericht over de melding en dient deze melding te controleren.

 

Bron: MinSZW

Waarom melden?

Buitenlandse werknemers hebben tijdens hun detachering in Nederland recht op bepaalde arbeidsvoorwaarden. Door deze werknemers te melden zorgen we ervoor dat de juiste, Nederlandse arbeidsvoorwaarden voor deze werknemers gelden en zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden kunnen werken.

Gevolgen bij geen melding

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of de buitenlandse werkgever of zzp’er een melding heeft ingediend en of deze melding door de Nederlandse opdrachtgever is gecontroleerd. Indien dit niet wordt gedaan, kan de opdrachtgever een boete krijgen. Het is dan ook van belang om samen met de buitenlandse werkgever of zzp’er tijdig een melding te doen om een boete te voorkomen. U heeft tot vijf dagen na de start van de werkzaamheden om de melding te controleren.

Meer informatie over de meldplicht voor gedetacheerde buitenlandse werknemers is te vinden op Posted Workers. Op deze website is ook de brief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de meldplicht voor gedetacheerde buitenlandse werknemers terug te vinden.

Hulp nodig?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!