Ketenregeling
Het eerste punt dat aandacht verdient wanneer een potentiële werknemer een proefdag komt meedraaien, heeft te maken met de ketenregeling. Deze regeling houdt kort gezegd in dat er maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in drie jaar tijd mogen worden afgesloten. Na deze drie arbeidsovereenkomsten is de werkgever verplicht de werknemer een vast contract aan te bieden.
Wanneer de werknemer arbeid verricht in een gezagsverhouding en hiervoor loon ontvangt, wordt er aangenomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het kan dus voorkomen dat de proefdag die een werknemer draait, wordt aangemerkt als arbeid verricht op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit betekent dat deze arbeidsovereenkomst ook meetelt voor de ketenregeling, waardoor de werkgever na deze proefdag nog maar twee arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kan aanbieden.
Wettelijk minimumloon
Het tweede risico dat zich kan voordoen op het moment dat een werknemer op proef komt, is de strijd met de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (hierna: WML). Op het moment dat de werknemer werkzaamheden verricht, dient de werkgever loon aan hem te betalen. Zodra de werkgever de werknemer niet betaalt, wordt de potentiële werknemer 100% onderbetaald. Met deze onderbetaling wordt niet voldaan aan de WML, en riskeert de werkgever een boete.
Proeftijd
Een dag proefdraaien kan ook invloed hebben op de proeftijd van een werknemer. In de proeftijd krijgen werkgever en werknemer 1 of 2 maanden de tijd om met elkaar kennis te maken. Tijdens deze proefperiode kunnen zowel werkgever als werknemer, zonder een reden te geven, de arbeidsovereenkomst beëindigen. Op het moment dat de proeftijd is afgelopen, kan de arbeidsovereenkomst niet meer met onmiddellijke ingang worden beëindigd en heeft de werknemer ontslagbescherming.
Wanneer een werknemer een dagje komt proefdraaien, kan dit zorgen voor onduidelijkheid over de ingangsdatum van de proeftijd. De proeftijd begint namelijk in principe op het moment dat de werknemer daadwerkelijk begint met het verrichten van werkzaamheden ter uitvoering van de afgesproken arbeid. Verschillende rechters hebben hierover geoordeeld dat, op het moment dat een werknemer voor de officiële indiensttreding al werkzaamheden voor de werkgever heeft verricht of uitgebreid heeft kennis gemaakt met de werkgever, de proeftijd ook eerder is aangevangen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de werkgever die tegen het einde van de proeftijd besluit niet met de werknemer verder te willen, maar er dan achter komt dat de proeftijd eigenlijk al is afgelopen.
Conclusie
Het is belangrijk om van tevoren na te denken over het doel van de proefdag en de mogelijke gevolgen ervan. Komt de potentiële werknemer alleen kennismaken of gaat hij daadwerkelijk arbeid verrichten. Indien de werknemer arbeid verricht, is er sprake van een arbeidsovereenkomst en dient hij voor deze arbeid betaald te worden. Bovendien dient u hierbij rekening te houden met de ketenregeling en de aanvangsdatum van de proeftijd.
Bovenstaande problemen kunnen door u als werkgever worden voorkomen. Wanneer een potentiële werknemer komt proefdraaien, voorafgaand aan het dienstverband, is het raadzaam om hem voor de indiensttredingsdatum niet werkelijk aan het werk te zetten, maar slechts mee te laten kijken en kennis te laten maken met collega’s.
Meer informatie
Mocht u hier vragen over hebben, onze HR-specialisten helpen u graag! U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!