Vanoers.nlHR SolutionsUitspraak Raad van State inzake derdelanders uit Oekraïne

Uitspraak Raad van State inzake derdelanders uit Oekraïne 

Uitspraak Raad van State inzake derdelanders uit Oekraïne

Vanaf 4 september 2023 zou de reguliere asielprocedure verplicht worden voor de derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning uit Oekraïne, omdat ze vanaf die datum niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) Oekraïne vallen. De groep derdelanders is door de overheid per brief op de hoogte gesteld van de wijzigingen. Dit besluit is echter tijdelijk bevroren naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State, hierover zal deze doelgroep opnieuw worden geïnformeerd door de IND.

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne

Voor Oekraïense vluchtelingen is er een mogelijkheid om tijdelijk bescherming te krijgen in Nederland. Deze regeling geeft recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. Daarnaast geeft het een mogelijkheid om te werken. Mensen met de Oekraïense nationaliteit mogen onder voorwaarden in Nederland werken. Er zijn ook mensen die geen Oekraïense nationaliteit hebben, maar wel een tijdelijke verblijfsvergunning hebben in Oekraïne. Deze groep mensen worden derdelanders genoemd en mogen onder voorwaarden ook in Nederland werken onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Wat verandert er nu?

Voor derdelanders, mensen zonder Oekraïense nationaliteit, verandert de wetgeving begin september. Deze groep mag niet meer werken op de Nederlandse arbeidsmarkt zonder tewerkstellingsvergunning. Dat zou eigenlijk gaan gebeuren per 4 september, deze datum is echter bevroren door de Raad van State. Hierover worden de derdelanders geïnformeerd door de IND middels een brief. Als u werknemers heeft die onder deze groep vallen dan is het belangrijk dat u een kopie van deze brief in uw dossier bewaart en het vervolg de komende maanden nauwlettend volgt, zodat u weet vanaf wanneer u verplicht bent om een vergunning te hebben voor deze werknemers.

Voor mensen met de Oekraïense nationaliteit verandert er tot 4 maart 2024 niets. Meer informatie over de Richtlijn Tijdelijke Bescherming leest u op de website van de Rijksoverheid.

Procedure UWV

Voor de groep derdelanders geldt uiteindelijk dat er een tewerkstellingsvergunning moet komen als er wordt besloten dat deze groep niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. In het O-document staat vermeld vanaf wanneer een derdelander niet meer onder de richtlijn valt, daarnaast geldt aanvullend de informatie vanuit de brief van het IND. Is de geldigheid verstreken en wilt u de werknemer verder laten werken dan moet u dus beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Deze kunt u als werkgever aanvragen bij het UWV. Binnen vijf weken moet het UWV een beslissing nemen. In de periode van aanvraag mag u de werknemer niet laten werken. Dit mag pas weer wanneer u de vergunning gekregen heeft.

Aanmelden tewerkstelling werknemer Oekraïne

Werknemers uit Oekraïne waarvoor u geen tewerkstellingsvergunning nodig heeft dient u nog wel verplicht aan te melden bij het UWV. U kunt een werknemer aanmelden via deze link.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze specialisten vertellen u er graag meer over. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Uitgelicht nieuws

  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!