Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat u in Nederland niet de werknemers kunt vinden die u voor bepaald werk of een bepaalde opdracht nodig heeft. U gaat ze buiten de landsgrenzen zoeken.
Deze werknemers verblijven tijdelijk in Nederland terwijl zij in hun eigen land hun woning, vrouw en/of kinderen achterlaten. En als de kinderen wel mee overkomen dan moeten deze vaak naar dure internationale scholen en zijn de kosten van leven in Nederland hoger. U wilt ze hiervoor vergoeden, liefst onbelast, en dat kan door gebruik te maken van de 30%-regeling.
De 30%-regeling in het kort
Werknemers die gebruik maken van de 30%-regeling krijgen een gericht vrijgestelde (onbelaste) vergoeding van 30% van hun totale loon en de andere 70% van het totale loon is het normale brutobedrag. De vergoeding kan ook 30/70ste van het afgesproken brutoloon zijn. Voor het toepassen van de 30%-regeling moet wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
- De werknemer woont twee jaar voordat hij in dienst komt op 150 kilometer of meer van de grens met Nederland;
- De werknemer heeft in het verleden niet (veel) in Nederland gewerkt;
- De werknemer krijgt een brutoloon van tenminste (in 2018) € 37.296 (of € 28.350 voor 30-minners met een mastergraad).
U kunt de 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland alleen toepassen als u hiervoor samen een verzoek indient bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft hiervoor een beschikking af.
De looptijd van de 30%-regeling
Aanvankelijk konden werknemers die vanuit het buitenland in dienst van een Nederlandse werkgever kwamen, tien jaar gebruik maken van de 30%-regeling. Vanaf 2012 is deze looptijd verkort naar een periode van acht jaar. Toentertijd is wel bepaald dat de termijn van tien jaar van kracht bleef voor werknemers die vóór 2012 al gebruik maakten van de 30%-regeling.
Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat de regering de 30%-regeling wilde verkorten naar vijf jaar. Op Prinsjesdag werden de plannen hierover ontvouwd. Vanaf 1 januari 2019 zullen alle lopende 30%-regelingen na maximaal vijf jaar aflopen. Regelingen die op dat moment al meer dan vijf jaar hebben geduurd, eindigen abrupt op deze dag. Alleen het schoolgeld voor internationale scholen van het lopende schooljaar zal nog onder de 30%-regeling vallen.
Op 15 oktober jongstleden bracht het Ministerie van Financiën naar buiten dat het voornemen om de verkorting van de 30%-regeling voor 2019 en 2020 toch te willen herzien. Op 26 oktober werd duidelijk dat de verkorting tot vijf jaar vanaf volgend jaar wél in de wet wordt opgenomen.
Voor beschikkigen die op 31 december 2018 al liepen wordt voor 2019 en 2020 echter een uitzondering gemaakt. Voor deze beschikkingen geldt de oorspronkelijke looptijd. Alle 30%-regelingen die op 31 december 2020 vijf jaar of langer hebben geduurd lopen op 1 januari 2021 af. De wijzigingen zijn door de Tweede Kamer aangenomen en liggen nu bij de Eerste Kamer.
Wilt u weten wat de gevolgen zijn van de veranderingen in de 30%-regeling voor uw personeel, neemt u dan contact op met een van onze adviseurs.