Als een werknemer op initiatief van de werkgever wordt ontslagen is hij de transitievergoeding verschuldigd tenzij sprake is van ernstige verwijtbaarheid van de werknemer. Recentelijk heeft de kantonrechter hierop een uitzondering gemaakt.
Casus
Een werknemer die vanaf 2006 bij de werkgever in dienst was als manager financiën en ICT bezocht vanaf 2017 regelmatig gokwebsites. In eerste instantie heeft hij privégeld gebruikt voor het gokken, maar vanaf november 2017 begon hij geld van de bankrekening van de werkgever te onttrekken. Het staat vast dat de werknemer met een bedrag van in ieder geval € 595.000,- van de werkgever heeft gegokt, waarvan hij € 145.000,- teruggestort heeft. Wanneer de werkgever achter de verduistering komt wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Volgens de werknemer is dit onterecht.
Uitspraak
Volgens de kantonrechter is het stelen van geld van de werkgever om mee te kunnen gokken zo ernstig dat er sprake is van een dringende reden tot ontslag. Het speelt wel een rol dat de werknemer een gokverslaving, depressie en vermijdende persoonlijkheidsstoornis heeft. Ook zijn de gevolgen van het ontslag voor de werknemer en voor zijn gezin zeer ernstig. Maar omdat het aan de werknemer verweten feit zo ernstig is houdt het ontslag op staande voet toch stand.
Wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen. In deze zaak speelt de geestelijke gezondheid van de werknemer echter een rol. De werknemer kampte met psychiatrische stoornissen en was sterk verminderd in staat om zijn wil te bepalen. Er bestond een drang tot gokken waaraan de werknemer geen weerstand kon bieden. Er is daarom geen sprake van ernstige verwijtbaarheid.
Dit zou betekenen dat de werknemer wel recht heeft op een transitievergoeding, maar die uitkomst is volgens de kantonrechter naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. De werkgever lijdt al veel schade en de werknemer zal nooit in staat zijn om het geldbedrag volledig terug te betalen. Daarom heeft de werknemer in dit geval geen recht op de transitievergoeding.
Uitleg
Wanneer een werknemer terecht op staande voet ontslagen wordt, kan het zijn dat hij toch recht heeft op een transitievergoeding. Dit is het geval wanneer geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid. Maar deze uitspraak laat zien dat zelfs als er geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid, er nog een escape kan bestaan: de redelijkheid en billijkheid.
Heeft uw werknemer zich schuldig gemaakt aan wangedrag en wilt u weten of ontslag zonder transitievergoeding mogelijk is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.