In oktober 2018 meldt hij dat hij weer volledig arbeidsgeschikt is en dat hij zijn eigen werk wil hervatten. Zijn werkgever laat weten dat het eigen werk niet meer bestaat, maar dat hij gedetacheerd kan worden bij een andere werkgever. De werknemer weigert het voorstel, omdat de reistijd van 35 minuten enkele reis te lang is in verband met zijn gezinssituatie. De bedrijfsarts oordeelt in de tussentijd dat de werknemer volledig arbeidsgeschikt is voor het eigen werk. Op een later moment adviseert de bedrijfsarts om eerst contact te zoeken met het UWV, omdat de verzekeringsarts eerder oordeelde dat terugkeer bij de eigen werkgever niet mogelijk was.
Naar de kantonrechter
De werknemer vordert loonbetaling in een kortgedingprocedure. De kantonrechter stelt vast dat de werknemer volledig arbeidsgeschikt wordt geacht voor het eigen werk. Verder is aannemelijk dat de functie is komen te vervallen, aangezien de werkplaats is gesloten en alleen de eigenaar nog werkzaam is en handelsactiviteiten verricht. Door die gewijzigde omstandigheden mocht de werkgever een voorstel tot detachering doen. Bovendien stond in de arbeidsovereenkomst de mogelijkheid om de werknemer op een andere standplaats te laten werken. De rechter oordeelt echter dat het voorstel niet redelijk was, zodat de werknemer het voorstel mocht weigeren. De extra reistijd was niet redelijk in combinatie met de gezinssituatie, zodat het niet werken in de risicosfeer van de werkgever valt. Op de zitting stelt de werkgever voor dat de werknemer tijdens werktijd mag reizen, zodat het voorstel toch redelijk wordt geacht. De werknemer moet het binnen één week accepteren en heeft recht op loon vanaf het moment dat hij hersteld is.
Bovenstaande uitspraak laat zien dat het niet risicoloos is uw arbeidsongeschikte werknemer “slapend’ te houden. Raadpleeg een van onze arbeidsrechtjuristen indien u hier meer over wilt weten.
Bron: Rechtbank Gelderland, 22 januari 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:384