Vanoers.nlInternationaal zakendoenCoronavirus: Nederlandse NOW ook voor buitenlandse ondernemingen

Coronavirus: Nederlandse NOW ook voor buitenlandse ondernemingen 

Coronavirus: Nederlandse NOW ook voor buitenlandse ondernemingen

De regels ten aanzien van  de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud zijn ondertussen kenbaar gemaakt. De aanvraag zal vanaf 6 april mogelijk worden gemaakt. Ik verwijs voor een uitvoerige bijdrage naar dit artikel.

Hier gaan we in op enige internationale aspecten.

Aansluiting bij Nederlandse sociale zekerheid

Duidelijk is geworden dat ook buitenlandse bedrijven de subsidie van de NOW kunnen aanvragen. Dit geldt echter voor zover er sprake is van werknemers die sociaal verzekerd zijn in Nederland. Voor de regeling wordt namelijk aangesloten bij de loonsom voor de (Nederlandse) sociale verzekeringsloon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Over deze beperking is overigens wel discussie mogelijk vanuit EU-perspectief gezien.

Door deze methodiek, lijkt dan anderzijds ook de situatie te kunnen ontstaan, dat buitenlands belastbaar loon wordt meegenomen voor de bepaling van de subsidie, als dit inkomen tot het Nederlandse sociale verzekeringsloon behoort.

 

De omzetdaling op groepsniveau

De hoogte van de subsidie is verder ook mede afhankelijk van de omzetdaling. Gelet op de regels, zal het in de praktijk soms evenwel niet zo eenvoudig zijn om de omzetvermindering te bepalen. Men dient daar een aantal stappen voor te doorlopen.

Uitgangspunt is dat, indien de werkgever/rechtspersoon/vennootschap onderdeel is van een groep, er voor de regeling wordt uitgegaan van de omzetdaling van de groep. Daarbij wordt aangesloten bij het jaarrekeningenrecht.

Betreft het een dochtermaatschappij, dan wordt de dochtermaatschappij en de rechtspersoon voor de werking van deze regeling ook behandeld als het ware een groep.

Voor de omzetdaling dienen zo in beginsel de Nederlandse rechtspersonen/ vennootschappen in aanmerking  te worden genomen, alsmede buitenlandse rechtspersonen en vennootschappen met loon in Nederland. Waarbij geldt dat voor concerns met Nederlandse en buitenlandse dochters geldt dat zij niet de omzetdaling moeten meetellen van de rechtspersonen in de groep die geen Nederlands sociaal verzekeringsloon hebben.

Van belang is te benadrukken dat onterecht ontvangen bedragen, achteraf moeten worden terugbetaald. De omzetdaling zal achteraf in beginsel moeten worden bevestigd met een accountantsverklaring. Aangegeven is dat nagegaan wordt om voor kleine subsidiebedragen, of voor ondernemingen met een hele kleine loonsom, geen accountantsverklaring te eisen.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op en onze adviseurs helpen u graag verder.

Kurt van Heerewaarden
Kurt van Heerewaarden
Manager fiscaliteit
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kurt van Heerewaarden
Kurt van Heerewaarden | Manager fiscaliteit
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.