Vanoers.nlIT AdviesBetere basishygiëne cybersecurity dankzij Cyberbeveiligingswet

Betere basishygiëne cybersecurity dankzij Cyberbeveiligingswet  

Betere basishygiëne cybersecurity dankzij Cyberbeveiligingswet

De Europese Unie heeft de NIS2-richtlijn opgesteld om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten in EU-lidstaten te verbeteren. In Nederland wordt de NIS2-richtlijn geïmplementeerd in de vorm van de Cyberbeveiligingswet. De implementatie van de Cyberbeveiligingswet in Nederland zal naar verwachting in 2025 plaats vinden. 

De Cyberbeveiligings wetgeving bevat diverse beveiligingsmaatregelen en eisen waar een organisatie aan moet voldoen, met als doel een betere cybersecurityweerbaarheid te creëren voor organisaties. De wetgeving heeft bovendien als doel om cybersecurity in de keten te versterken. Dit betekent dat, ook als uw organisatie niet rechtstreeks onder de wet valt, u toch verplicht kunt worden om aan de eisen te voldoen als dit wordt afgedwongen vanuit uw leveranciers of klanten. Naast dat het raadzaam is om tijdig voorbereidingen te treffen voor deze wetgeving, is het voor alle organisaties raadzaam om hun cybersecurityweerbaarheid op orde te hebben.  

Goede basishygiëne in cybersecurityweerbaarheid

Hoewel de Cyberbeveiligingswet gericht is op essentiële diensten en grote organisaties, is cybersecurityweerbaarheid van toepassing op alle ondernemers. Eén van de belangrijkste elementen van effectieve cyberbeveiliging is een goede basishygiëne. Maar wat bedoelen we precies met “basishygiëne” in cybersecurity? 

Basishygiëne in cybersecurityweerbaarheid verwijst naar de fundamentele en routinematige beveiligingsmaatregelen die organisaties moeten nemen om zichzelf te beschermen tegen de meest voorkomende cyberdreigingen. Dit omvat onder andere: 

  • Sterke wachtwoorden en multi-factor authenticatie (MFA) Het gebruik van voldoende complexe wachtwoorden en multi-factor authenticatie vormt een eerste verdedigingslinie tegen ongeoorloofde toegang tot uw systemen. 
  • Regelmatige software-updates en patches: Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software. Door uw systemen en applicaties regelmatig bij te werken en patches te installeren, kunnen deze kwetsbaarheden worden verminderd. 
  • Back-ups maken van belangrijke gegevens: Door regelmatig back-ups te maken en deze back-ups periodiek te testen, kunnen uw gegevens worden hersteld in geval van een cyberaanval, zoals ransomware. 
  • Bewustzijn en training: Uw medewerkers moeten bewust worden gemaakt van de gevaren van phishing en andere vormen van social engineering. Regelmatige training kan helpen om de menselijke factor, vaak de zwakste schakel in cyberbeveiliging, te versterken. 
  • Netwerksegmentatie: Het opdelen van uw netwerken in verschillende zones kan helpen om de schade te beperken in geval van een cybersecurityincident. 
  • Cybersecuritymonitoring: monitoringtools kunnen uw netwerk voortdurend scannen om potentiële cyberdreigingen. Dit stelt u in staat om incidenten en cyberaanvallen tijdig te detecteren. 
  • Crisis planning: Indien u toch geraakt wordt door een cyberincident, zoals een datalek, ransomware-aanval of andere vormen van cyberaanvallen, stelt een crisisplan u in staat om op een juiste manier te handelen bij een incident. Dit plan omvat stappen voor het identificeren, beheersen, en herstellen van een incident, evenals communicatieprotocollen met interne en externe belanghebbenden. 

Waarom is basishygiëne zo Cruciaal?

Een cybersecurityincident kan nooit volledig voorkomen worden. Toch zijn er essentiële basismaatregelen die bedrijven kunnen nemen, zoals het tijdig updaten en vernieuwen van software en apparatuur, het inzetten van detectiesystemen, het opstellen van een crisisplan en het trainen van personeel. Deze acties vormen de basis van een goede bedrijfsbeveiliging. Een goede basishygiëne vormt het startpunt van elke effectieve cyberbeveiligingsstrategie. Ondanks de toenemende complexiteit van cyberdreigingen, zijn veel van de meest schadelijke aanvallen gericht op organisaties die niet eens of onvoldoende de basismaatregelen hebben geïmplementeerd om zichzelf te beschermen. Phishingaanvallen, bijvoorbeeld, blijven effectief omdat medewerkers klikken op schadelijke links of bijlagen, vaak door een gebrek aan bewustzijn of training. 

Bovendien zijn veel succesvolle aanvallen het gevolg van het uitbuiten van bekende kwetsbaarheden in software die niet tijdig is bijgewerkt. Dit benadrukt het belang van het uitvoeren van regelmatige software-updates als onderdeel van de basishygiëne. Zelfs geavanceerde beveiligingsmaatregelen kunnen falen als de basisbeveiliging niet op orde is. 

Meld u aan voor onze cursus

Op donderdag 31 oktober organiseren wij een kennissessie die in het teken staat van cybersecurity en de Cyberbeveiligingswet (NIS2). We bieden waardevolle inzichten en praktische begeleiding voor iedereen die betrokken is bij het waarborgen van de veiligheid en integriteit van netwerken en informatie.  Daarnaast krijgt u een Live Demo, met daarin de meest voorkomende kwetsbaarheden, praktische voorbeelden en een simulatie hack van een webapplicatie en een server.  

Meld u nu aan op onze academy website. 

Meer informatie

Wil u weten hoe Van Oers u kan helpen het in orde maken van uw cybersecurityweerbaarheid? Neem contact op met een van onze specialisten via onderstaande button of per mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Wie onderneemt, heeft heel wat data te beveiligen. Van Oers helpt u cyberrisico’s inperken, zodat u niet alleen financieel maar ook online gezond blijft. Dat is ondernemen met voorsprong! En onze IT-specialisten gaan nog een stap verder. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en creëren daarmee nieuwe kansen.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.