Vanoers.nlIT AdviesGemiddelde kosten datalek stijgen naar € 4,4 miljoen

Gemiddelde kosten datalek stijgen naar € 4,4 miljoen  

Gemiddelde kosten datalek stijgen naar € 4,4 miljoen

IBM onderzoekt jaarlijks de kosten van een datalek. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat wereldwijd de gemiddelde kosten van een datalek 4,4 miljoen bedragen. Dit geeft een stijging van 10% weer ten opzichte van vorig jaar en daarbij is dit de grootste stijging sinds de Covid-19 pandemie. De Oorzaak van desbetreffende stijging zijn de ICT-verstoringen die steeds impactvoller en disruptiever worden. Wij zetten een aantal belangrijke bevindingen uit het onderzoek voor u op een rij. Hieronder hebben wij enkele belangrijke bevindingen uit het onderzoek voor u samengevat. 

Cost of data breach rapport

Het Cost of a Data Breach Report 2024 is gebaseerd op gemelde datalekken bij 604 organisaties wereldwijd tussen maart 2023 en februari 2024. Het onderzoek wordt al 19 jaar op rij gepubliceerd en heeft de inbreuken bij meer dan 6000 organisaties bestudeerd, waardoor het een benchmark geworden is voor de IT-sector.  

Grotere impact incidenten

Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de getroffen organisaties meldt dat de inbreuk een aanzienlijke verstoring heeft veroorzaakt. De bijkomende schade door datalekken is daarnaast verder toegenomen. De verstorende effecten van een datalek zorgen niet alleen voor hogere kosten, maar verlengen ook de nasleep van een inbreuk. Slechts 12% van de getroffen organisaties gaf aan volledig hersteld te zijn van hun datalekken. In de meeste gevallen duurde het herstel meer dan 100 dagen, en veel organisaties gaven aan nog steeds met de gevolgen van de datalekken te kampen. 

AI en automatisering zorgen voor snellere detectie incidenten

Uit het onderzoek blijkt dat 67% van de organisaties AI en automatisering inzet voor beveiliging, een stijging van bijna 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast maakt 20% van de organisaties specifiek gebruik van AI-gebaseerde securitytools. Organisaties die intensief gebruik maken van AI en automatisering ontdekten en beperkten beveiligingsincidenten gemiddeld 98 dagen sneller dan organisaties die deze technologieën niet toepassen. Bovendien daalde de gemiddelde levenscyclus van datalekken wereldwijd tot het laagste niveau in zeven jaar, namelijk 258 dagen, vergeleken met 277 dagen het jaar ervoor. Dit onderstreept dat deze technologieën kunnen bijdragen aan een snellere respons, en het beperken en herstellen van bedreigingen. 

Meeste incidenten met gestolen inloggegevens

Gestolen inloggegevens waren met 16% de meest voorkomende oorzaak van de plaatsgevonden incidenten. Bovendien duurde het maximaal 10 maanden om een incident met gestolen inloggegevens te ontdekken. Dit onderstreept het belang van sterke authenticatiemiddelen, zoals een sterk uniek wachtwoord en twee-factorauthenticatie.  

Gebrek aan zichtbaarheid gegevens

40% van de inbreuken had betrekking op gegevens die waren opgeslagen in meerdere omgevingen, zoals public cloud, private cloud en on-premise. Deze inbreuken kostten gemiddeld meer dan €4,5 miljoen en namen de meeste tijd in beslag om te identificeren en te herstellen, namelijk gemiddeld 383 dagen.  

Meer informatie

Wilt u weten hoe Van Oers u kan helpen om de impact van een datalek te beperken? Neem contact op met een van onze specialisten via onderstaande button of per mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Marjon van de Lindeloof
Marjon van de Lindeloof
IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Wie onderneemt, heeft heel wat data te beveiligen. Van Oers helpt u cyberrisico’s inperken, zodat u niet alleen financieel maar ook online gezond blijft. Dat is ondernemen met voorsprong! En onze IT-specialisten gaan nog een stap verder. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en creëren daarmee nieuwe kansen.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.