Vanoers.nlTransport en logistiekEinde bpm-regeling op bedrijfswagens

Einde bpm-regeling op bedrijfswagens 

Einde bpm-regeling ondernemers op bedrijfswagens

De bpm-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen verdwijnt per 1 januari 2025. De afschaffing van deze grijskentekenregeling werd vorig jaar op Prinsjesdag al aangekondigd door het kabinet en definitief akkoord gegeven door Eerste en Tweede kamer middels het Belastingplan 2023. Het goede nieuws is dat de vrijstelling voor volledig elektrische bestelauto’s blijft bestaan.

Afschaffen bpm-vrijstelling

Het afschaffen van de bpm-vrijstelling houdt in dat vanaf 2025 ondernemers gewoon bpm (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) gaan betalen voor een nieuwe bedrijfswagen. de bpm is een aanschafbelasting die je eenmalig betaalt als je een nieuw auto koopt. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto.

Uit onderzoeken van onderzoeksbureau SEO en de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de huidige bijzondere regelingen rondom de aanschaf van bestelauto’s door ondernemers leiden tot een aanzienlijke derving in de autobelastingen. Daarnaast stoten bedrijfswagens ten opzichte van personenauto’s ook meer stikstofoxiden, fijnstof en CO2 uit. Om deze redenen heeft het kabinet voorgesteld om de Wet BPM, die sinds 1992 bestaat, per 1 januari 2025 af te schaffen.

Berekening bpm

Per 1 januari 2025 betaalt u als ondernemer bij elk nieuwe bedrijfswagen die u aanschaft belasting. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van de hoeveelheid CO2-uitstoot. In eerste berekeningen is gesproken over een bpm van € 66,91/gram CO2. Ook gaat per 2025 de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s omhoog met 15%. Door een gelijktijdige verlaging van 4,34% blijft daar een verhoging van 10,1% van over.

Voor een Transporter met dieselmotor, zal de bpm per 2025 waarschijnlijk zo’n € 11.000 bedragen. Het loont zich dus zowel fiscaal als bedrijfstechnisch om tijdig een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen.

Bpm-regeling elektrische bedrijfswagens

Als u een volledig elektrische bedrijfswagen koopt, hoeft u geen bpm te betalen. Daarnaast zijn er nog meer voordelen wanneer u overstapt. De milieu- en zero-emissiezones in de steden worden steeds strikter en worden uitgebreid. Met een dieselbestelauto kunt u straks de stad bijna niet meer in rijden. Elektrische wagens zijn daarentegen wel welkom in deze gebieden.

En dan is er ook nog de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd). Bij de aanschaf van een elektrische (bestel)auto hoeft u deze belasting, in ieder geval tot en met 2024, ook niet te betalen. Tot slot stijgt het aanbod van elektrische bestelauto’s in Nederland, wat meer keuze biedt.

Kortom, het is zaak om de komende anderhalf jaar goed te bekijken welke investeringen gedaan kunnen worden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!