Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie. Doet u zaken met het VK? Dan is het van groot belang om te inventariseren wat de gevolgen van de Brexit voor u zijn.
Status onderhandelingen
Het VK en de EU hebben een voorlopig terugtrekkingsakkoord bereikt over de Brexit. Er zijn thans ook afspraken gemaakt over een mogelijke overgangsperiode tot 31 december 2020. In deze overgangsperiode blijven alle huidige EU-regels van kracht in relatie tot het VK. Het VK blijft in de overgangsperiode dus binnen de Europese btw-en douaneregeling.
Het Britse Kabinet en de lidstaten hebben recent ingestemd met het voorlopige terugtrekkingsakkoord. Uit het voorlopige terugtrekkingsakkoord volgt onder andere dat het VK in een douane-unie blijft. Het Europese Parlement en het Britse Parlement moeten het akkoord echter ook nog goedkeuren wil er sprake zijn van een definitief terugtrekkingsakkoord. Dit moet uiterlijk 29 maart 2019 gebeuren waarna de overgangsperiode en de andere afspraken uit het akkoord meteen in werking kunnen treden. Of zij het voorlopig terugtrekkingsakkoord daadwerkelijk zullen goedkeuren is maar zeer de vraag.
Drie scenario’s
Op dit moment is het niet mogelijk om exact aan te geven hoe de nieuwe relatie met het VK er na de Brexit uit komt te zien. Er zijn drie scenario’s denkbaar:
- Definitief akkoord op 29 maart 2019 – harde Brexit
- Definitief akkoord op 29 maart 2019 – zachte Brexit
- Geen akkoord op 29 maart 2019
Definitief akkoord op 29 maart 2019 – harde Brexit
Wanneer het definitieve terugtrekkingsakkoord afspraken bevat die ook gelden voor veel andere niet EU-landen is sprake van een harde Brexit. Het gevolg daarvan is dat douaneprocedures van kracht worden, importtarieven gaan gelden en mogelijk andere handelsbelemmeringen optreden.
Definitief akkoord op 29 maart 2019 – zachte Brexit
Het is ook mogelijk dat het VK en de EU afspraken maken over bijvoorbeeld importtarieven, douaneprocedures en productstandaarden. Denk aan afspraken over het al dan niet in de douane-unie blijven voor wat betreft de handel in goederen.
Geen akkoord op 29 maart 2019
Het is ook mogelijk dat er uiteindelijk toch geen definitief terugtrekkingsakkoord wordt bereikt tussen het VK en de EU. Het VK stapt dan zonder een akkoord uit de EU. In dat geval gaan de regels gelden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en komt er ook geen overgangsperiode. In dat geval krijgt u dus per 30 maart 2019 direct te maken met douaneprocedures, importheffingen en andere handelsbelemmeringen.
Hoe voorbereiden?
U kunt nu al maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat u straks niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo kunt u de Brexit Impact Scan van de overheid doen op www.brexitloket.nl. Aan de hand van een aantal vragen krijgt u een beeld van de mogelijke gevolgen van de Brexit voor uw onderneming. De vragen hebben betrekking op import, export, intellectueel eigendom, gebruik van digitale diensten, transport en toeleveranciers.
Een andere website waar informatie te vinden is over de Brexit en hoe u zich hierop kunt voorbereiden is www.hulpbijbrexit.nl. Deze site is opgezet door de overheid, de werkgeverorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland en de banken. Op deze site vindt u het laatste nieuws over de Brexit en praktische hulpmiddelen zoals tips en downloads.
Tevens verwijzen wij graag naar een artikel uit onze nieuwsbrief van september 2018 waarin wordt verwezen naar de mogelijkheid tot het aanvragen van een subsidie voor het inwinnen van advies over de gevolgen van de Brexit.
Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.