Cybersecurity 

Cybersecurity

Tijdens ons seminar op 27 maart is door Brechtje Brugman van Van Oers al stil gestaan bij het onderwerp cyberrisico’s en cyberveiligheid en het cruciale belang om de risico’s goed te onderkennen. Ook TAPA onderstreept de noodzaak met de introductie van hun nieuwe cybersecurity standaard.

Digitalisering

De transportsector wordt steeds digitaler, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Cybercriminelen richten hun pijlen op transportbedrijven door zich te focussen op kwetsbare systemen zoals ritplanning, vrachtgegevens en digitale toegangssystemen. In januari 2025 introduceerde de Transported Asset Protection Association (TAPA) daarom de Cyber Security Standard (CSS), speciaal om transportbedrijven te helpen zich hiertegen te wapenen. Dat meldt TAPA in haar nieuwste magazine.

Veel transportbedrijven maken gebruik van geautomatiseerde systemen voor routeplanning, tracking en digitale vrachtbrieven. Dit verhoogt de efficiëntie, maar creëert ook nieuwe kansen voor cybercriminelen. Door middel van phishing, malware of gehackte inloggegevens kunnen criminelen toegang krijgen tot logistieke netwerken. Dit kan leiden tot:

  • Gestolen vrachtinformatie, waardoor criminelen precies weten welke lading waardevol is en waar deze zich bevindt.
  • Manupilatie van ritplanning, waardoor een vrachtwagen onbewust naar een alternatieve locatie wordt gestuurd en gekaapt.
  • Verstoring van IT-systemen, waardoor een transportbedrijf stilvalt en leveringen niet op tijd aankomen.

Volgens de Europese Unie is de software supply chain momenteel de grootste cyberdreiging voor bedrijven, waarbij de transportsector door zijn afhankelijkheid van digitale netwerken extra kwetsbaar is.

Cybersecurity in transport: verplichte audits en bescherming

TAPA’s CSS-standaard is ontwikkeld om transportbedrijven een praktisch kader te bieden om hun cybersecurity te verbeteren. In tegenstelling tot andere TAPA-standaarden is zelfcertificering niet toegestaan; audits worden uitsluitend uitgevoerd door onafhankelijke, door TAPA goedgekeurde auditors.

De standaard legt de nadruk op:

  • Strikte toegangscontrole tot IT-systemen, zodat alleen bevoegde medewerkers ritgegevens kunnen wijzigen.
  • Encryptie van data, zodat criminelen geen toegang krijgen tot gevoelige vrachtinformatie.
  • Bewustwordingstrainingen voor chauffeurs en planners om cyberaanvallen te herkennen en te voorkomen.

Transportbedrijven moeten cybersecurity serieus nemen

Cybercriminaliteit is voor veel transportbedrijven nog een onderbelicht risico. Vaak wordt pas actie ondernomen na een aanval. TAPA roept bedrijven op om proactief te zijn en cybersecurity als een strategische noodzaak te zien in plaats van een kostenpost.

Met de CSS biedt TAPA een concrete oplossing voor transporteurs om hun digitale weerbaarheid te vergroten. In een sector waar ritplanning, vrachttracking en digitale systemen steeds dominanter worden, is het beschermen van data net zo belangrijk als het beveiligen van de lading zelf.

Meer informatie

Twijfelt u of bepaalde uitgaven als zakelijke kosten mogen worden opgevoerd? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Wij bekijken dan wat er wel mogelijk is. Indien achteraf correcties worden opgelegd, leidt dit in nagenoeg alle gevolgen tot boetes en rente en dan is de schade nog groter dan aan de voorkant de “winst” lijkt te zijn. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
demis van loenhout
Nu delen:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Demis van Loenhout
    Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
    Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
    Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!