Btw als doorlopende post
Voor zover kosten worden doorbelast is hierover in beginsel btw verschuldigd. Dit is echter niet het geval voor zover de kosten aangemerkt kunnen worden als doorlopende post. Van een doorlopende post is sprake bij betalingen op naam en voor rekening van de opdrachtgever. De kosten lopen dan als het ware slechts ‘door de administratie heen’.
Een voorbeeld van een doorlopende post is bijvoorbeeld de btw bij invoer die door een douane-expediteur in naam en voor rekening van de importeur wordt betaald. In dat geval is er sprake van een rechtsverhouding tussen de douane en de importeur. De douane-expediteur is slechts degene die de import-btw in naam en voor rekening van de importeur betaalt.
Doorberekening van tolkosten
Terug naar de doorberekening van tolkosten. Deze kosten worden slechts aangemerkt als doorlopende post voor zover er een rechtsverhouding bestaat tussen de organisatie die de tol heft en de opdrachtgever (de afnemer van de transportdienst). Heeft de opdrachtgever vooraf het gebruik van de weg geregeld met de instantie die de tol heft, dan is mogelijk wel sprake van een rechtsverhouding. Is dat niet het geval dan is over de doorberekening van tolkosten dus mogelijk btw verschuldigd (tenzij sprake van nultarief of verlegging). De tolkosten maken dan onderdeel uit van de totale kostprijs van de transportdienst. Is de transportdienst belast met 21% Nederlandse btw? Dan geldt dit ook voor de tolkosten. Deze btw kan door de afnemer vaak weer in aftrek worden gebracht waardoor de berekening van btw over de tolkosten per saldo geen nadelig effect heeft.
Het één op één doorberekenen van tolkosten (al dan niet op een aparte factuur) is dus niet voldoende om deze kosten aan te merken als doorlopende post. Bij twijfel over de vraag of sprake is van een doorlopende post adviseren wij om btw te berekenen (tenzij nultarief of verlegging van toepassing).
Meer weten over het doorberekenen van tolkosten?
Neem dan gerust contact met ons op met één van onze transport en logistiekspecialisten.