Vanoers.nlTransport en logistiekEuropa overweegt eis minimumaandeel ZE-voertuigen in wagenparken

Europa overweegt eis minimumaandeel ZE-voertuigen in wagenparken 

Europa overweegt eis minimumaandeel ZE-voertuigen in wagenparken

De Europese Commissie onderzoekt momenteel of er een minimumaandeel van zero-emissievoertuigen in wagenparken kan worden geëist. Op die manier kan de verduurzaming van bestelauto’s en vrachtauto’s worden bevorderd. Dat schrijft het Duitse vakblad DVZ.

De Europese Commissie heeft hiervoor een internetconsultatie gehouden met 268 deelnemers. De resultaten hiervan worden in de herfst verwacht.

Onderzoek

De Commissie onderzoekt of een minimumaandeel emissievrije voertuigen de acceptatie van elektrische en waterstofvoertuigen kan versnellen en welke effecten dit zou hebben op de broeikasgasbalans, voertuigprijzen, de tweedehandsmarkt en publieke acceptatie. Alternatieven zoals een minimumaandeel voor nieuwe aankopen of financiële voordelen worden ook overwogen.

Wetgeving

De Commissie zal in het tweede kwartaal van 2025 aanbevelingen doen, maar voorlopig wordt er niet gesproken over een wetgevingsvoorstel. IRU en Clecat stellen dat een minimumquotum de fundamentele rechten op eigendom en vrije ondernemerskeuze schendt en dat het bedrijven met smalle marges in economische problemen kan brengen. Daarentegen pleit de milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) voor wetgeving die minimumquota oplegt, met een doel van 90 procent emissievrije vrachtwagens in 2040. T&E stelt ook voor dat grote opdrachtgevers en andere verladers transportbedrijven ondersteunen bij het vernieuwen van hun wagenpark.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of stippelt u graag samen de juiste route uit? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: TTM

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!