Exclusief brandstofontwikkeling
- Binnenlands wegvervoer +3,9% tot 5,2% (excl. bestelauto’s)
- Grensoverschrijdend wegvervoer +3,0% tot 4,8%
De bandbreedte heeft te maken met de deelsector waarin wordt gereden.
Onlangs werd bekend gemaakt dat de omzet in de transportsector groeide met 4% in 2024. Het moge duidelijk zijn deze gemiddelde omzetstijging nauwelijks voldoende is om de gestegen kosten te kunnen dekken. En dan hebben we het nog niet over een eerlijke marge op de dienstverlening.
In het vierde kwartaal van 2024 was de omzet van de transportsector 4,2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is het vierde kwartaal op rij met meer omzet. In de meeste branches van de transportsector nam de omzet toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, behalve bij het vervoer over water en de post en koeriers. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De hoogste omzetgroei was, net als vorig kwartaal, te zien bij de branche opslag- en dienstverlening voor vervoer (+ 8,9 procent). Vervoer over land kende een omzetgroei van 3,8%. In de branches vervoer over water (-5,4 procent) en post en koeriers (-4,4 procent) daalde de omzet vergeleken met het jaar daarvoor.
Minder faillissementen in vierde kwartaal
Er gingen 65 transportbedrijven failliet in het vierde kwartaal van 2024, 12 minder dan in het voorgaande kwartaal (-15,6 procent). Ondanks deze daling ligt het aantal faillissementen nog steeds hoger dan voorgaande jaren.
Prijzen vervoer en opslag 2,8 procent hoger in vierde kwartaal 2024
De prijzen van vervoer en opslag waren in het vierde kwartaal 2,8 procent hoger dan in dezelfde periode van 2023. De prijsontwikkeling verschilt sterk per branche.
Ontwikkelingen 2025
Voor 2025 heeft Panteia ook een kostenraming afgegeven. Hierbij werd duidelijk dat men verwacht dat de kosten in het wegtransport zullen stijgen met 3,6% tot 5,1% exclusief brandstofontwikkeling. Ook uiteraard afhankelijk van de deelsector waarin gewerkt wordt. De kostenstijgingen die de tarieven onder druk zetten, komen uit meerdere hoeken:
- Dieselprijzen: De gemiddelde dieselprijs in de EU steeg met 4,6 procent ten opzichte van september 2024, tot 1,57 euro per liter.
- Tolheffingen: Duitsland verhoogde de Maut-tarieven en introduceerde een CO2-toeslag van 200 euro per ton CO2. Denemarken implementeerde een nieuwe CO2-gebaseerde kilometerheffing.
- Chauffeurstekorten: Met 500.000 openstaande vacatures (12 procent van alle chauffeursbanen) blijven lonen en arbeidskosten stijgen. Er wordt al geschreven dat “derdelanders” als chauffeur onontkoombaar zijn om chauffeurstekort op te lossen
Economische stagnatie drukt vraag naar transport. De Europese economie bleef in een fragiele toestand, met een groei van slechts 0,3 procent in Q3 2024. De industrie heeft het zwaar, met een daling van de industriële productie in Duitsland (-0,3 procent) en Oostenrijk (-3,2 procent). Hoewel de havenoverslag in Antwerpen (+9 procent) en Rotterdam (+3 procent) groeide, blijft de algehele vraag naar transport zwak.
De transportsector blijft balanceren tussen hoge kosten en beperkte vraag. Met de invoering van ETS2 in 2027, dat CO2-heffingen voor wegtransport introduceert, staat de sector voor verdere kostenstijgingen. Efficiënte planning en strategische prijsstelling worden steeds belangrijker om marges te behouden.
Het moge duidelijk zijn dat de omzet in 2025 minsten met een zelfde percentage als de geraamde kostenstijging, zal moeten stijgen om niet in te leveren op de marge.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of stippelt u graag samen de juiste route uit? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!