Energie-investeringsaftrek (EIA)
Met de EIA profiteert u van financieel voordeel dat kan oplopen tot 45,5% van het investeringsbedrag. De voorwaarde van de EIA zijn:
- Het investeringsbedrag is minimaal € 2.500
- Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
- Het bedrijfsmiddel staat op de ‘energielijst’ van het RVO
- U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen EIA en MIA tegelijk krijgen. De EIA kan wel gecombineerd worden met de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)
De EIA dient tijdig aangevraagd te worden, namelijk binnen 3 maanden nadat u de opdracht gaf (schriftelijk of mondeling).
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Het percentage is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. De MIA komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. De MIA heeft dezelfde voorwaarden als bij de EIA staan vermeld.
De MIA dient tijdig aangevraagd te worden, namelijk binnen 3 maanden nadat u de opdracht gaf (schriftelijk of mondeling).
Willekeurig afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelf te bepalen tijdstip.
De Vamil dient tijdig aangevraagd te worden, namelijk binnen 3 maanden nadat u de opdracht gaf (schriftelijk of mondeling).
Subsidie voor onderzoek en ontwikkeling van technische innovatie (WBSO)
Ondernemingen kunnen de lasten van R&D-projecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor het R&D-project, zoals prototypes of onderzoeksapparatuur. Het voordeel van de WBSO kan verrekend worden via de belastingaangiften. Ondernemingen dragen hierdoor minder loonbelasting af en zelfstandigen krijgen een aftrekpost. Daaraan gekoppeld is de regeling Innovatiebox: Deze regeling beloont ondernemers die succes hebben met hun eigen innovaties. Over het gedeelte van de winst dat direct is toe te wijzen aan de innovatieve producten betaalt u een gereduceerd vennootschapsbelasting tarief van 9%.
Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)
Indien er wordt onderneemt in een van de 10 topsectoren (o.a. Logistiek), kan men samen met andere MKB’ers aan de slag gaan met innovatieprojecten en gebruik maken van de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). De voorwaarden verschillen per onderdeel:
- Haalbaarheidsproject
- Kennisvoucher
- R&D-samenwerkingsproject
- R&D-samenwerkingsproject Al
- Innovatiemakelaar
- Netwerkactiviteiten
Aanvraagperiodes van de MIT-regeling verschillen per onderdeel. De voorwaarden per onderdeel kunt u vinden op de website van de Kamer van Koophandel.
Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)
De subsidieregeling is voor ondernemers en non-profitorganisatie die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial leasen. De aan te schaffen vrachtauto heeft onder meer de volgende eisen:
- De vrachtauto rijdt alleen met een elektromotor
- De vrachtauto valt onder de voertuigclassificatie N2 met een gewicht gelijk aan of groter dan 4.250 kg of N3
- Het batterijpakket van de vrachtauto mag geen lood bevatten
Daarnaast dient er rekening te worden gehouden met de volgende subsidieverplichtingen:
- De vrachtauto waarvoor u subsidie ontvangt, moet op uw naam komen.
- De vrachtauto moet 4 jaar zonder onderbreking op uw naam staan.
- U moet de koop- of financial leaseovereenkomst kunnen aantonen.
Wilt u weten of uw toekomstige investering in aanmerking komt voor de subsidieregeling AanZET, neem gerust contact op met uw relatiebeheerder.
SDE++/ISDE
De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) en Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) zijn er voor ondernemers om energie te besparen. Hierbij kunt u denken aan zonnepanelen, warmtepompen en/of zonneboilers.
Bent u van plan om een van bovenstaande voorbeelden aan te schaffen op korte termijn? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder. De SDE++ 2022 aanvraagperiode loopt tot en met 6 oktober 2022 (17:00 uur).
Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of per mail:Â info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!