Kleine bedrijven
De subsidie MCZ is bedoeld voor kleine bedrijven die staan ingeschreven bij de KVK. Onder kleine bedrijven vallen ondernemers met maximaal 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. De subsidie is ook beschikbaar voor zzp’ers. De subsidie dekt 50% van de kosten van een cybermaatregel, tot een maximum van 1.250 euro. Zzp’ers en mkb’ers in de logistieke sector tonen weinig interesse in de cybersubsidie. Slechts 1% van alle aanvragen voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ komt van logistieke bedrijven. Opvallend?
Waar kunt u de subsidie voor inzetten?
Valt u in de bovengenoemde doelgroep? Dan kunt u, onder voorwaarden, een subsidie ontvangen voor producten of diensten die vallen onder de volgende acht cyberweerbaarheidsmaatregelen:
- Veilige netwerktoegang/wifi
- Wachtwoordmanager
- Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactortauthenticatie (MFA)
- Patch management
- Antivirussoftware
- Back-ups instellen en testen
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
- Cyber awareness trainingen
Drie stappen: check, uitvoering, subsidie
Ga eerst na waar de cyberveiligheid van uw bedrijf nog tekortschiet met de CyberVeilig Check. Zo maakt u snel uw eigen actielijst met de te nemen cybermaatregelen. Daarna kunt u een of meerdere maatregelen van uw actielijst uitvoeren. Vervolgens kunt u de subsidie aanvragen waarbij u uw actielijst, de factuur of facturen en het betaalbewijs dient te uploaden.
Meeste aanvragen voor back-ups
Met een kwart van alle aanvragen zijn back-ups tot nu toe de meest aangevraagde beveilingsmaatregel. Bedrijven maken hiermee automatisch kopieën van hun belangrijke bestanden, systemen en gegevens. “Met een back-up sla je digitale bedrijfsgegevens veilig op, zodat er bij een cyberaanval niets verloren gaat.
Naast back-ups (25%) maken kleine bedrijven gebruik van verschillende andere beveiligingsmaatregelen met behulp van de subsidie: antivirussoftware 16%; veilige netwerktoegang/wifi 16%; cyber awareness trainingen 16%; tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactorauthenticatie (MFA) 10%; risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) 8; patch-management: 6% wachtwoordmanager 5%.
Voorwaarden
Voor de subsidie MCZ geldt een aantal voorwaarden. Behalve de eis dat u behoort tot het kleine mkb, is de subsidie alleen beschikbaar voor investeringen die na 2 september 2024 zijn gedaan én volledig zijn afgenomen en geïmplementeerd. Voor alle andere voorwaarden kijkt u op RVO.nl.
Aanvragen tot 31 december
U kunt deze subsidie aanvragen bij RVO.nl tot 31 december 2024 17.00 uur. Hiervoor heeft u eHerkenning met minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.
Meer informatie
Van Oers beschikt over een team van specialisten op het gebied van cyberrisico’s. Zijn denken graag met u mee als het gaat om de beveiliging van uw IT-omgeving. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of stippelt u graag samen de juiste route uit? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.
Algemeen - Contact
Neem contact op met Van Oers
Vul hier uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op!
Bron: SRA