De laatste jaren zien we dat ondernemers naast het opstellen van een testament steeds vaker kiezen voor een levenstestament. Een verstandige keuze. Als u zelf door bijvoorbeeld een ernstig ongeval of ziekte niet meer in staat bent om te beslissen over uw vermogen kunt u in een levenstestament namelijk regelen wie voor u dan de beslissingen mag nemen.
Waarom is een levenstestament belangrijk?
Als u niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen kunnen er door uw naasten pas handelingen namens u verricht worden nadat er een onderbewindstelling door de rechter is uitgesproken. Daar kan heel wat tijd overheen gaan die juist in zo’n situatie kostbaar kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de continuïteit van uw onderneming (indien er niet gecertificeerd is), maar ook aan de mogelijkheid om nog tijdens leven fiscaal vriendelijk vermogen over te hevelen naar uw partner of de volgende generatie.
Wat regel ik in een levenstestament?
Het belangrijkste is wie er de volmacht krijgt om namens u te beslissen, wanneer deze ingaat (bijvoorbeeld na een verklaring van een arts of direct ingaand) en of deze onbeperkt of beperkt is tot bepaalde handelingen. Daarnaast kunt u specifieke wensen vastleggen, bijvoorbeeld ten aanzien van (medische) verzorging of behandeling, maar ook over praktische zaken.
Begeleiding bij het opstellen
Wij begeleiden en adviseren u graag samen met de notaris bij het opstellen van uw (levens)testament. Het is belangrijk voor u en uw naasten om tijdig uw wensen en behoeften vast te leggen en ervoor te zorgen dat de fiscale en juridische wet- en regelgeving optimaal wordt toegepast in uw situatie.